AP (ADVANCED PLACEMENT) PROGRAMININ GEÇERLİLİĞİ

Dünyada yaklaşık 3300 üniversite her yıl AP sınav sonuçlarını almakta ve değerlendirmektedir. Her üniversitenin kendi politikasına göre belirlediği AP Kabul koşulları vardır. Bazı üniversiteler 3’ü geçerli not olarak kabul ederken bazıları geçerli not olarak 4 veya 5’i kabul etmektedir. Bazı Yurtiçi Vakıf Üniversiteleri de AP sınav sonuçlarına bağlı olarak başvuran öğrenciler imkanlar sağlamaktadır.

AP (ADVANCED PLACEMENT) SINAVIN İÇERİĞİ VE SÜRECİ

AP sınavlarının içeriği üniversite profesörleri ve lise AP öğretmenlerinden oluşan bir kurul tarafından hazırlanmaktadır. Her AP sınavında çoktan seçmeli sorulardan ve kısa cevaplı veya kompozisyon tarzında sorulardan oluşan iki bölüm bulunur. Sınav süresi ve sınavda çıkan soru sayısı, seçilen konuya göre farklılık göstermektedir.

AP sınavları yılda bir kez Mayıs ayında yapılmaktadır. Bir veya birden fazla AP sınavına girilebileceği gibi aynı sınava bir sene sonra tekrar girme imkanı bulunmaktadır.

Sınavda, çoktan seçmeli sorular bilgisayar tarafından, kısa cevaplı ve kompozisyon tarzındaki sorular ise tecrübeli AP hocalarından ve üniversite profesörlerinden oluşan bir kurul tarafından değerlendirilir. İki bölümün toplamından oluşan AP sonuçları 1 ile 5 arasında bir notla değerlendirilir. 3 adet AP sınavına girip ve her birinden 5 üzerinden minimum 3 alan öğrenciler AP Scholar ünvanına sahip olurlar. Sınav sonuçları Temmuz ayı içerisinde öğrencilere yollanır. Sonuç raporları kümülatiftir, yani öğrencinin o güne kadar aldığı tüm AP sınav sonuçlarını gösterir.

AP (ADVANCED PLACEMENT) DİPLOMA PROGRAMI

AP ders bazlı bir sertifika programıdır. Öğrenci, APID diplomasına sahip olabilmek için 4 farklı alanda 5 farklı AP dersine katılmalı ve bu derslerin sınavlarından 3 ve üzeri not almalıdır.

Uluslararası Program Uygulayan Okullar Derneği hakkında daha fazla bilgi almak için derneğinULUSLARARASI PROGRAM UYGULAYAN OKULLAR DERNEĞİ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.